Tradiční jídlo a pití

Dokumenty o stravě na Valašsku, a tedy i v Trojanovicích, jsou strohé. Výstižně popisuje stravu Valachů stať od Daniela Slobody z poloviny 19. stol.:

„Valaši zelím a zemčaty po celý rok živi jsú, milovníci jsú kaše s mlékem či pohančené či prosné, lámanka, krůpy a strava (luštěniny) dovršuje jejich zásoby. Chléb jen u sedláků viděti... Pro vzácnější hostě načínají celý chléb a skrojek však na stůl nedávají a ponůkají pak, aby hodný a dokola sobě ukrojil, aby se jim prý kolem obrodilo - mají-li k tomu čerstvé máslo, sýr nebo brynzu, vaječinu a mléko, je to celá hostina. Vdolky bývají ke slavnostěm, hodům, končinám, svatbám a těm podobným příležitostem, u majetnějších ku každé neděli. V létě sbírají jahody a maliny, obyčejně však jen ku prodeji do měst - od jahod prý člověk vyhladní. Sbírají také húby, které sušíce na zimu také ukládají.“

 

Dodnes se v tradiční valašské kuchyni uplatňuje zelí, pohanka a brambory.

Polévky
Tradiční polévkou je zelňačka, které se také mnohdy říká kyselica. Hlavními ingrediencemi jsou, kromě kvašeného zelí, brambory, slanina nebo klobása a pro zahuštění mouka, mléko, smetana anebo kyška.

Hlavní jídlo
Pohanková kaše se v minulosti jedla pouze uvařená v osolené vodě. Velmi často se míchala s domácím mlékem. Dnes se podává pohanková kaše vařená nebo osmahnutá se zeleninou, slaninou, klobásou nebo uzeným masem. Dalším tradičním jídlem je bramborák, někdy také zvaný pampuch. Jsou to nastrouhané brambory s moukou, strouhankou, vajíčkem a kořením. Těsto z brambor se ve tvaru placky smaží na pánvi, na rozpáleném tuku. Oblíbená je kombinace se škračkami, což jsou přírodní smažená játra na cibulce s vajíčkem.

Moučník
Pro slavnostní chvíle se v Trojanovicích pekly koláče. Dodnes jsou velmi oblíbeným moučníkem v trojanovských chalupách. Koláče jsou dvojího druhu. Malé, kulaté, cca 10 – 12 cm v průměru, mají náplň uvnitř. Dalším druhem jsou koláče zvané lopaťáky nebo také frgály. (Frgál - výraz na Rožnovsku znamená nepovedený vdolek.) Ty jsou větší (cca 30 cm v průměru), kulaté a tenké. Náplň je rozprostřena po téměř celém povrchu, na ní je posyp sypankou. Jako náplň se do obou druhů koláčů používá tvaroh, hrušková povidla, mák, borůvky, maliny nebo ostružiny.


Dodnes je možné tradiční pokrmy vidět na jídelníčku v kolibě Valaška, Libušíně, Zbojnické kolibě, kolibě Nad Vlčinou nebo v restauraci U Kociána

 .
Databáze firem Evropské databanky
Moravskoslezský kraj